Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü iş birliğinde Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği Afyonkarahisar’da yapıldı.

2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Afyonkarahisar il ve ilçelerindeki tüm okullarda Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği düzenlendi. Yaklaşık 15.000 öğrencinin lisans aldığı Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliğinde; bowling, çemberle iş birliği, çift ayak atlama, el değirerek bayrak koşusu, fasulye torbası atma, halat çekme, mendil kapmaca, Kaleli yakan top, tombik gibi 16 oyun oynatıldı.

2015-2016 eğitim ve öğretim yılında yapılan Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği kapanış programı Atatürk Spor Salonunda düzenlendi. Düzenlenen programa İl Milli Eğitim Müdürü Metin yalçın, Gençlik hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Dr. Yunus Tortop, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü İsmail Barın, Okul Müdürleri, Beden Eğitimi Öğretmenleri ve Antrenörler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra mikrofon alan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Dr. Yunus Tortop “ Sevgili Gençler; Biliyorsunuz ki hepiniz evde televizyon, telefon, tablet bağımlısı olmuş durumdasınız. Bundan kurtulmanın en güzel yolu spor ve oyundur. İşte bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğünün ortak protokolünde gerçekleştirilen Geleneksel Çocuk Oyunları Şenlikleri bu amaçla gerçekleştirilmiştir. İlimizde de çok ciddi sayılara ulaşılmış ve pek çok öğrencinin bu oyunları düzgün bir şekilde oynatılması sağlanmıştır. Bu bağlamda bu etkinliği gerçekleştiren Beden Eğitimi Öğretmenlerimize ve antrenörlerimize teşekkür ediyorum. Bu etkinliklerin çocuklar için hem kültürlerimizi öğrenmeleri açısından hem de madde bağımlılığından kurtulmaları açısından önemli olduğunu düşünüyorum” ifadesinde bulundu.

Daha sonra kürsüye gelen Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın “2015-2016 eğitim öğretim yılında başlatmış olduğumuz, Bakanlıklar arasında imzalanan protokol kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü ile Milli eğitim Müdürlüğü arasında yürüttüğümüz Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliğini bu senede tüm ilde geniş bir yelpaze içerisinde gerçekleştirmiş bulunmaktayız.  Modern dünyanın getirmiş olduğu yeni bir hayatın, çocuklarımızı ve gençlerimizi apartman dairelerine, hatta ve hatta odalara hapsetmiş durumda olduğunu görüyoruz. Saatlerce bilgisayar başında oturan çocuklarımızın ruhsal ve fiziksel gelişimlerini ne yazık ki olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle gerçekleştirdiğimiz Geleneksel Çocuk Oyunlarını, hem kültürümüzü anlamalarında hem de ruhsal ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla  tüm okullarımızda gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu etkinliklerin gerçekleşmesinde emeği geçen Beden Eğitimi Öğretmenlerimize ve Antrenörlerimize teşekkür ediyorum. Bundan sonra bunu bir gelenek haline getirip çocuklarımızı, odalara hapsolmaktan kurtarıp hem ruhsal hem de fiziksel açıdan gelişimlerini sağlamak adına vereceğiniz desteklerden ve çabalardan dolayı teşekkür ediyorum.” ifadesine yer verdi.

Daha sonra Akşehir Selçuklu Spor Kulübü okçularının gösterileri izleyenleri heyecan dolu dakikalar yaşattı. Beyazit Ortaokulu Mendil kapmaca, Hacı Ahmet Özsoy Ortaokulu kaleli yakan top, Merkez MTAL Tombik oyununun gösterilmesi, Geleneksel Çocuk Oyunlarına katkıda bulunan ve katılan okullara sertifika verilmesiyle program sona erdi.